Детско Здравје

4 рани симптоми на морбили

При крајот на претходната година беше прогласена епидемија на морбили во повеќе делови на Скопје. Повеќето од децата кои биле хоспитализирани на Инфективна, не биле вакцинирани со задолжителната МРП вакцина. Граѓаните не смеат да ја одложуваат вакцинацијата бидејќи малите сипаници можат да доведат до сериозни компликации но и смртни случаи како што е ситуацијата во многу европски земји.

Морбилите се нешто што повеќето од нас го имаме прележано. Вирусот обично проаѓа за 10 дена. Во текот на тој период, потребно е да не се излегува надвор и да не го мокриме телото. Најлошото нешто што може да го направите во текот на тие 10 дена е да се избањате, бидејќи може да дојде до компликации кои можат да завршат со смрт.

Најчестите симптоми на морбили се:

  1. Течење на носот и кашлање
  2. Црвени очи, висока осетливост на светло
  3. Покачена телесна темепратура
  4. Дамки кои се појавуваат на телото

Задолжително посетете лекар при појава на морбили. И запамтете, колку и да ви е тешко, воздржете се од чешање за да не направите лузни.

 

 

Н.Н.

error: