Занимливости

Зошто отстојаната вода не треба да се пие?

Научниците велат дека водата која е оставена во чаша или отворено шише преку ноќ, не треба да се пие изутрина.

Поради изложеноста на зрачење, се менува нејзиниот хемиски состав и pH вредноста. Освен тоа, се собираат и честички од прашина, бактерии, и го менува вкусот.

Исто така, плунката и бактериите од плунката остануваат во таа чаша ако е пиено претходнот.

Сепак, нека не ве фаќа паника ако до сега сте ја практикувале оваа навика. Едноставно чувајте ја водата во затворено стаклено шише, или само ставајте нова секогаш кога ви се пие.

error: