Занимливости

Како да ги исчистите синусите во само два чекори

Зошто синусите бараат ” чистење”?

Нема сомнеж дека некогапш сте биле настинати. Доколку настинката била лоша, тогаш знаете што значи терминот  “полна глава” (“мизерно” или “ужасно” би бил сосем адекватен опис за таквата состојба).

Зошто се чувствувате така? Затоа што честата настинка или вирус го напаѓаат горниот дел од респираторниот тракт. Да, тоа е истиот респираторен тракт каде вашите синуси се сместени.

Два природни начини за лекување на синусите

Акупресура

  • туркајте го јазикот кон врвот на горната усна.
  • нежно притиснкајте го со прстите централниот дел од челото, помеѓу веѓите.
  • држете 20 секунди пред да запрете.

Можеби ќе почувствувате мало движење околку задниот дел од грлото, а тоа е тоа што го сакате. Ова покажува дека слузта омекнува и по малку се суши. Можеби ќе треба да го повторите овој процес неколку пати за времетраење на болеста.

Стимулација на лимфни жлезди

  • користејќи ги прстите, притискајте на клавикулата .
  • вкрстете ги прстите во V облик.
  • користејќи ја областа помеѓу вкрстените прсти, изведете движење со ” пумпање ” на секоја страна од вратот сѐ додека не почувствувате дренажа.

Оваа метода функционира така што го стимулира лимфниот систем, со што се создава вакуум околу лимфните јазли. Овој вакуум ефикасно ги отвара синусните патишта. Не е невообичаено да се чувствува брзо олеснување доколку чекорите се изведуваат правилно.

Исто како првата, така и оваа техника ќе треба да ја повторувате се додека болеста не помине. Ако ништо друго, барем нема повеќе да чувствувате болка во вратот.

error: