Свет

Хемикалија пронајдена во Colgate пастата за заби предизвикува рак

Colgate пастите за заби се едни од најпопуларните ширум светот, па најверојатно и вие припаѓате на групата на луѓе кои ги користат секојдневно.

Неодамешна студија објавена во Chemical Research in Toxicology, ни открива дека оваа паста за заби, содржи во својата формула штетна состојка триклосан, која може да предизвика рак (го поттикнува растот на канцерогените ќелии) и појава на други заболувања.

Триклосанот може лесно да навлезе во кожата и да предизвика дисфункција на хормоните (ендокрини нарушувања).

Во студијата објавена во 2008 година во весникот Environmental Health Perspectives се вели дека, научниците откриле триклосан во урината кај речиси 75 проценти од испитаниците.

Триклосанот е компонента содржана во детергентите за перење алишта, дезодорансите, средствата за миење раце и антисептици, како и во многу други производи.

Триклосанот предизвикува рак

Оваа штетна состојка, навлегува преку кожата во крвта и предизвикува хормонален дисбаланс.

Од друга страна пак, се премолчува за несаканите ефекти предизвикани од триклосанот, па најверојатно би ја забраниле само доколку се појават сериозни проблеми.

Се на се, останува на вас да одлучите дали ќе продолжите да ја користите оваа паста за заби или ќе го промените производот.

error: